WebApp de lucht in

Spiegelkarpers melden doe je voor jezelf en/of voor de goeie zaak! Elke melding is een puzzelstukje dat (ons) helpt bij karperbeheer. Sterker, de schat aan informatie die we opdoen vormt een verzekering voor toekomstige verantwoorde karperuitzettingen. Belangrijk dus om zoveel mogelijk karpervissers te verleiden om hun spiegelkarpers te melden.

Gelukkig vinden steeds meer karpervissers het meldadres van de Matching Community spiegelkarpermelden@outlook.com, maar het kan altijd beter! In een wereld van apps en met het mooie voorbeeld van de webapp van SKP GHV/Groene Hart zijn we met de BVK ook deze weg ingeslagen. Met enige trots presenteren we hier onze webapp. Een app die melden gemakkelijk maakt en je tegelijk op een nieuwe website brengt met nieuws vanuit de Matching Community over meldingen, het internationaal terugmeldweekend en meer.

Voor wie?

Voor heel veel  karpervissers is het een groot plezier om een terugkoppeling te krijgen met een plank/uitzetfoto en zo meer te weten te komen over hun vangst. Vaste melders weten het betreffende SKP meestal blindelings te vinden, maar wat als je nooit eerder een spiegelkarper hebt gemeld? Of als je een spiegelkarper vangt in een onverwachte omgeving? Of wat als je geen respons krijgt bij het SKP in de buurt? Dan is elke wegwijzer meegenomen. Gemak dient de mens. Als je deze app eenmaal geïnstalleerd hebt op je laptop, pc of telefoon, ben je slechts één klik verwijderd van een spiegelkarpermelding. En dat kan dus ook gewoon op je telefoon vanaf het water.

Wat mag je terug verwachten?

We streven er naar om binnen een dag na je melding je alvast iets algemeens te vertellen over de gemelde spiegelkarper. Als je veel geluk hebt – laten we niet te hoge verwachtingen wekken – krijg je zelfs direct een terugkoppeling met een matchende plankfoto. In de praktijk kan een match echter best lang duren.

Matching vindt in eerste instantie plaats binnen de Matching Community. De Matching Community heeft op dit moment een snel groeiende databank waarin nu al ruim 40.000 plankfoto’s zijn opgenomen. Bij de zoektocht naar een match raadplegen we eventueel ook de SKP’s die zijn aangesloten bij de Matching Community en met toestemming van de melder proberen we het ook bij andere SKP’s. Weet in ieder geval dat de matchers van de Matching Community het niet snel opgeven!

Wat gebeurt er met je melding met of zonder match?

Bij ons is de melder de baas! Dat betekent dat we nooit zonder uitdrukkelijke instemming van de melder melding noch match in de openbaarheid brengen! En zelfs als de melder geen bezwaar heeft tegen publicatie, wegen wij af of de openbaarheid, bijvoorbeeld vanwege stekherkenning, geen ongewenste bijeffecten heeft.

Meldingen en matches slaan we in geanonimiseerde vorm op in afgeschermde mappen. De gegevens doen mee in de cijfers waaruit de BVK kan putten voor het SKP-monitoringsonderzoek. Jaarlijks rapporteren wij de verzamelde gegevens aan ofwel de betreffende SKP-coördinator ofwel in geanonimiseerde vorm aan de visrechthebbende.

Meedoen met Matching Community

De MC is ruim een jaar geleden vooral in het leven geroepen om SKP’s waarvan de monitoring stil is gevallen of nooit op gang is gekomen te helpen. Maar ook goed lopende SKP’s zijn welkom bij ons. Van elkaar kunnen we leren en in een vertrouwde omgeving ervaringen uitwisselen. Inmiddels zijn verschillende grote federatieve SKP’s aangesloten en dat genereert behoorlijk wat werk. Wil je met jouw SKP ook graag onder de paraplu van de Matching Community werken, of zie je wel wat in dat (tijdrovende) matchen, laat het ons weten!

Probeer nu vooral eerst eens de webapp!

Matching Community - Onderdeel van BVK - 2023