Nieuws

Spiegels melden en matchen

Spiegels melden en matchen

Beste spiegelmelders,

We willen jullie bij deze graag (nog eens) bedanken voor de vele spiegelkarpermeldingen van open water in Nederland en Vlaanderen in het afgelopen jaar. We hebben met de SKP’s van open water tezamen ongetwijfeld het beste meldjaar ooit achter de rug.

Voor de inbox van de Matching Community zijn het rustige tijden nu. Doen matchers dan niks? Nee, bepaald niet. Uiteraard buigen we ons nog eens over de ‘ongevonden’ van 2021 van open water. Dat zijn er nog best veel, ook al omdat het bij tijd en wijlen erg druk was met melden.

Ook is dit de periode van het jaar dat veel SKP-coördinatoren de meld- en matchresultaten aan het verwerken zijn ter voorbereiding op rapportages waarvan er vele door de BVK worden verzorgd. Rapportages die heel handig zijn voor bijvoorbeeld karpercommissies die elk jaar uitzettingen voorbereiden. Je krijgt zo een goed beeld van waar, hoeveel en welk type je het beste uitzet in een gegeven omstandigheid. Dan weten jullie wat er met de meldingen en matches gebeurt en hoe nuttig dat melden is!

We werken nog niet zo lang met matchers en SKP-coördinatoren samen in de Matching Community aan het matchen van spiegelkarpervangsten van open water. De ervaring van twee jaar leert dat hoe meldersvriendelijk we ook willen zijn er voor je het weet ergens een melding blijft hangen en soms zelfs verloren gaat. We willen uiteraard voorkomen dat jullie uit teleurstelling of boosheid besluiten te stoppen met melden. Vandaar de vraag/het voorstel aan jullie om meldingen van het afgelopen jaar, en eventueel ook 2020, nog eens onder onze aandacht willen brengen.

Een melding uit 2020 van een vangst uit 2018 in november 2021 gematcht door de Matching Community

Ook willen we je graag aanmoedigen om spiegelvangsten van afgelopen jaar of van eerder die je nooit heb gemeld nu alsnog te melden. Voor ons maakt het niet uit van wanneer je spiegelkarpervangst dateert. Zolang het maar van open water is en je een foto van de linkerflank hebt. Stuur die vangstfoto’s naar het bekende meldadres spiegelkarpermelden@outlook.com of via de webapp van de MC die je vindt op www.karperbeheer.nl .

Op een mooi meld/matchjaar 2022!

 

Wachtrij kale spiegels

Wachtrij kale spiegels

Het is voor de matchers van de Matching Community aanpoten in deze maanden. We zijn nog steeds blij met elke melding van open water, maar bedenk dat voor sommige wateren er nu gemakkelijk een wachtrij ontstaat. Wat betreft matchen bedoelen we uiteraard! In plaats van een muziekje te draaien leggen we jullie even uit waar, wanneer en hoe een wachtrij ontstaat. 

Dat zit zo: tussen 2007 en 2015 waren er nauwelijks beschubde spiegels beschikbaar voor SKP’s. Projecten kozen toen massaal voor zwak beschubde spiegels. Die zijn prima te matchen maar zelden in één oogopslag en al helemaal niet als er duizenden van zijn uitgezet in hetzelfde water.  

Er is één belangrijke remedie en dat is het sorteren van plankfoto’s op beschubbing. Als dat heel goed gedaan is scheelt dat (heel) veel matchtijd. Op dit moment zijn lang nog niet alle uitzetbestanden zo netjes gesorteerd. Dat is namelijk een tijdvretend klusje.  

Matchers van de Matching Community zeggen niet snel dat een spiegelkarper onvindbaar is. Maar als we geen ‘instantmatch’ kunnen maken schuiven we de vangstfoto wel graag door naar rustiger tijden: de periode juli augustus en natuurlijk de periode oktober. Denk dus niet dat we je melding vergeten zijn! Wel heeft het vaak zin om na een maand of zo jouw ongematche melding alsnog onder onze aandacht te brengen. Ook kun je overwegen om je meldingen van kale spiegels nu even vast te houden tot na de drukke periode april-half juli.  

Die wachtrij voor kale spiegels geldt nu voor de volgende wateren:  

Veluwerandmeren en IJssel 

Friese Boezem 

Benedenrivieren 

Nederrijn-Lek 

Een nagenoeg perfecte meldfoto van een spiegelkarper die we naar verwachting wel gaan matchen, maar nu even nog niet.
Een weliswaar vrij kale spiegelkarper maar dankzij vooral de twee schubben op de flank eenvoudig te matchen. Voor meldingen van dergelijke spiegels is geen wachtrij!

Wat uiteraard ook enorm helpt bij het snel matchen is een goede vangstfoto. Man-vis foto is voor ons even prettig als een matfoto zolang de linkerflank er maar geheel op staat, en dan liefst niet onder een hoek maar loodrecht op de flank van de karper. Dan zijn detailfoto’s eigenlijk niet eens nodig maar houd die vooral achter de hand! 

Dus blijf ze vooral vangen en bewust melden! 

De matchers van de Matching Community 

Meldcampagne 2021

Meldcampagne 2021

Het betere weer komt eraan en dat bleek vorig jaar een uitstekend moment om met de Matching Community een meldcampagne te beginnen.

Met een flyer en een app om spiegelkarpers te melden geeft de Belangenvereniging Verantwoord Karperbeheer (BVK) samen met de Matching Community de aftrap van de meldcampagne 2021. Dat melden is tegenwoordig erg eenvoudig en vooral ook betrouwbaar. Heb je nog nooit een spiegelkarper van open(baar) water gemeld, bijvoorbeeld omdat je de weg naar het SKP in de buurt niet wist? Zet de webapp op je telefoon en melden van spiegelkarpers is een fluitje van een cent.

Voor velen staat het karperseizoen op het punt van beginnen! Steeds meer karpervissers kiezen tegenwoordig graag voor het open water: vaarten, kanalen, meren en rivieren. Dat is niet zo merkwaardig als je het weet dat Spiegelkarperprojecten (SKP) al sinds het begin van deze eeuw bouwen aan mooie gevarieerde karperbestanden in open water. Die inspanningen werpen hun vruchten af. Op praktisch al het open water zwemt een behoorlijk percentage (grote) spiegelkarpers rond.

Achtergrond

Voor SKP’s is het heel prettig als gevangen spiegelkarpers worden gemeld. Er is geen betere onderbouwing van uitzetplannen mogelijk dan via matches van karpers die hun gehele leven gevolgd worden. Hoe meer meldingen, des te beter visrechthebbenden (bijvoorbeeld federaties en hengelsportverenigingen)  in staat zijn de uitzettingen aan te passen aan de omstandigheden en de wensen van karpervissers.

Om welke wateren gaat het?

De Matching Community heeft thans een databank ter beschikking met circa 50.000 plankfoto’s van in Nederland en Vlaanderen uitgezette spiegelkarpers. Drie grote federaties (Midwest-Nederland, Zuidwest-Nederland en Friesland) hebben de matching van spiegelkarpers zelfs geheel uitbesteed aan de Matching Community. Het gaat voor circa 95%  om plankfoto’s van open wateren: denk aan rivieren, boezemsystemen, het gehele IJsselmeergebied, vaarten en kanalen en alle wateren die daarmee in verbinding staan. De Matching Community onderhoudt daarnaast ook goede contacten met tal van actief matchende SKP’s waarnaar we de melder kunnen doorverwijzen.

Fotografeer spiegelkarpers, bij voorkeur, beeldvullend op een natte mat!

Wat gebeurt er met je melding?

Na een vangstmelding krijg je altijd bericht terug, soms met een ‘instantmatch’ in de vorm van een ‘vangstplankfoto’ met daarbij interessante informatie over je vangst, maar even zo vaak duurt het (veel) langer voor er een match is. Weet wel dat matchers bij de Matching Community het niet snel opgeven

Gematcht of niet, de vangstmeldingen doen mee in de cijfers waaruit de BVK kan putten voor het belangrijke SKP-monitoringsonderzoek. Jaarlijks worden de verzamelde gegevens in geanonimiseerde vorm aan de  SKP-coördinator/visrechthebbende gerapporteerd. Op basis van deze gegevens kan vervolgens onderbouwd worden of vervolguitzettingen nodig zijn en hoeveel uitgezet kan worden.

De melder is de baas!

Misschien ten overvloede: bij de Matching Community blijft de melder de baas over zijn melding! Dat betekent dat absoluut nooit zonder uitdrukkelijke instemming (van de melder) een vangstfoto met of zonder match in de openbaarheid wordt gebracht!

Zorg dus dat je meldklaar bent voor het nieuwe karperseizoen, ga naar de website van de Matching Community: https://skp.karperbeheer.nl/   en volg de instructies om de app te downloaden.

Blijf ze vooral vangen, fotograferen (minimaal één foto van de gehele linkerflank, bijvoorbeeld op de onthaakmat) en melden natuurlijk!

Wij zien met de Matching Community uit naar een nieuw meldseizoen en naar een goede samenwerking met alle SKP’s in open water in Nederland en België!

Vriendelijke groet van Joris Weitjens en Filip Matthys.

Aankondiging ITMW 2020

Aankondiging ITMW 2020

Het internationaal terugmeldweekend komt er weer aan. Van vrijdagavond 25 september tot en met zondagavond 27 september 2020 organiseert de BVK, samen met verschillende Spiegelkarperprojecten (SKP’s) en de Matching Community de achtste SKP-wedstrijd in open water.

Noteer dit weekend alvast in je agenda!

Het beproefde wedstrijdrecept behoeft nauwelijks uitleg, maar voor de nieuwkomers:

Waar? Gewoon, waar je maar wilt, met een beetje geluk je thuiswater. Hou wat stekken betreft wel rekening met je collega-karpervissers!

Wat? Wordt je gevangen spiegelkarper gematcht aan een plankfoto dan telt ie (extra) mee in de puntentelling.

Hoe? Mag je helemaal naar eigen inzicht bepalen.

Waarom zou je meedoen? Omdat:

  • Een wedstrijd zonder parcours je vrijheid geeft.
  • Terugmeldingen veel inzicht verschaffen over bijvoorbeeld verspreiding, groei en geschiktheid van uitzetkarpers.
  • Uitzetprogramma’s daardoor op maat kunnen worden gemaakt.
  • Er vaak leuke prijzen te winnen zijn bij deelnemende SKP’s.
  • De felbegeerde BVK-trofee op het spel staat voor degene die in dat weekend in open water de meeste projectspiegels weet te vangen.
  • Voor het SKP met de meest bijzondere melding(en) viskwekerij Corten wederom 25 spiegelkarpers beschikbaar stelt.

 

Opgelet!

In de praktijk doen lang niet alle SKP’s actief mee met het terugmeldweekend. Als BVK loven we dit jaar extra prijzen uit voor spiegelkarpervangsten van niet deelnemende SKP’s, die door de matchers van de Matching Community zijn gematcht.

Mind you: we hebben als Matching Community intussen de beschikking over vele tienduizenden plankfoto’s van open water in Nederland en Vlaanderen. Dus waar in open(baar) water je ook een spiegelkarper vangt, altijd melden!

Nota bene!

Sinds kort kun je ook spiegels melden via onze webapp! Dat is (ook voor het wedstrijdweekend) handig als je niet weet waar en hoe je gevangen spiegelkarpers kan melden. Zet het meldicoontje vooral op je telefoon: https://skp.karperbeheer.nl/

Algemene voorwaarden:

  • Fotografeer je gevangen spiegelkarpers (linkerflank is altijd goed, beide kanten is beter)
  • Vermeld de gevraagde gegevens en mail of app de foto zo snel mogelijk naar het deelnemende project in de buurt van je vangplek of naar het algemene meldadres van de Matching Community: spiegelkarpermelden@outlook.com
  • Om vals spelen te voorkomen is het de bedoeling dat je ‘iets’ met je vangst mee fotografeert. Dat ‘item’ maken de organiserende SKP’s plus de BVK vlak voor wedstrijd bekend. Houd onze website en Facebook in de gaten!

Informeer bij ons of de organiserende SKP’s in de buurt naar de daar geldende spelregels.

Laat als SKP-coördinator even weten of je SKP ook mee doet met deze wedstrijd. Als BVK geven we je graag wat tips mee voor de organisatie.

Veel plezier alvast met je voorbereidingen op de wedstrijd!

Met vragen kun je terecht op contact@karperbeheer.nl

Het BVK-team

Vooral blijven vangen en melden!

Vooral blijven vangen en melden!

Begin vorige maand vroegen we om geduld bij de melders van spiegelkarpers van open water. Er was een behoorlijk wachtrij ontstaan na het instellen van onze webapp. Inmiddels zijn we met de Matching Community gelukkig weer redelijk bij! Ook de prachtige spiegel van Jacob Koornstra hebben we weten te matchen, getuige de plankfoto in de rechter bovenhoek.

De prachtige spiegel van Jacob Koornstra hebben we weten te matchen
De prachtige spiegel van Jacob Koornstra hebben we weten te matchen

Het betekent niet dat alle van open water gemelde spiegelkarper van de afgelopen weken ook al daadwerkelijk gematcht zijn met een plankfoto. Dat zal nooit lukken. Daarvoor zwemmen er in open water te veel spiegelkarpers rond die niet zijn gefotografeerd voor uitzetting of die in de natuur geboren zijn (wilde spiegels). Al die niet-gematchte spiegelkarpers slaan we evenwel tegenwoordig keurig op zodat ze alsnog meedraaien bij de SKP-monitoring. Ook blijven we geduld vragen voor het matchen van spiegelkarpers die niet gezegend zijn met gemakkelijk herkenbare schubben. Het matchen van kale spiegels is vaak monnikenwerk en kan zeker, bij grote projecten als Friese boezem en Benedenrivieren lang duren. Ten slotte fungeren we als Matching Community ook als doorgeefluik naar SKP’s die geheel zelf de matching doen. Niet elk SKP doet die matching in hetzelfde tempo.

Maar zet ons van de Matching Community hoe dan ook maar aan het werk de komende zomer! Denk eraan het gaat om vangstfoto’s (minimaal linkerflank) van spiegelkarpers van open water! Rivieren, plassen, kanalen, vaarten enz.

 

Matching Community - Onderdeel van BVK - 2023